Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Inktensity od Scale75 - měch pro spalující inspiraci

INK-Blog

Často procházíme naším obchodem a při pohledu na velké množství barev v regálech i v paintzóně nám začnou vířit hlavou různé nápady. Jakmile něco sepne, tak to zkrátka musíme vyzkoušet! Tentokrát nás (opět) oslovily barvy Inktense, především pro svou výraznost. Rozhodli jsme se jich zase pár otevřít a vyzkoušet je v praxi. 

Značka Scale75 je jedna z nejznámějších značek sídlící ve Španělsku specializující se na výrobu vysoce kvalitních miniatur, barev a modelářských doplňků. Její produkty jsou používány jak amatérskými nadšenci, tak profesionálními barvíři a modeláři. Byla založena v roce 2009 ve Španělsku. Její počátky byly spojeny s malými sběratelskými figurkami, ale díky rostoucí poptávce a pozitivnímu přijetí komunitou modelářů se rychle rozrostla a jejich nabídka a šíře sortimentu se rozšířila, například o akrylové barvy (Scalecolor), které dnes velmi dobře známe. Poté přišly speciální sady jako je Metal n‘ Alchemy, Instant nebo řada Inktensity, na které teď nejvíce spočinulo naše Sauronovo oko!

Scale75 je nejen výrobcem modelářských doplňků a barev, ale také organizátorem a sponzorem spousty barvířských soutěží. Jejich produkty jsou často používány na světových mistrovstvích v malování miniatur a sada Scale75 Inktensity je jedním z nich.

Nad čím zrovna jucháme a plesáme

Řada Inktensity se skládá z vysoce pigmentovaných inkoustů, takže očekávejte opravdu intenzivní barevnost, hladkou aplikaci a všestrannost při vytváření různých efektů (dají se elegantně zředit akrylovým médiem). 

V rámci našich experimentů jsme se však rozhodli je používat různými způsoby. Jako první nás hned přirozeně napadlo, jak bude vypadat jedna vrstva takového Inku na miniatuře s bílým primerem. První na řadu šla žlutá (považovaná často za problematickou barvu), a rudá (zrovna jsme si pročítali Blood Angels Codex). Zajímalo nás, jak se zachová barva při nanesení „základní“ vrstvy na bílý primer, jaký bude mít finiš a jak se dokáže nahromadit v detailech modelu.

IMG_7003 2 ve velké velikosti

Výsledek nás mile překvapil, ale možná proto, že jsme měli poměrně střízlivá očekávání. Inktensity zkrátka nejsou jako Speedpaint ani Contrast barvy, tedy barvy, které vytvářejí společně se základní vrstvou efekt stínování. Ten se tady rozhodně nedostavil, ALE u Inktense Yellow jsme hned na první dobrou dostali poměrně solidní rovnoměrnou žlutou vrstvu! Vzhledem k tomu, jak je žlutá barva často oříškem, tak zrovna Inktense Yellow by mohla dobře posloužit jako základní stavební kámen pro armádu Imperial Fists v případě, že nechcete používat žlutý sprej. Barva se nereaktivuje, takže po zaschnutí lze rovnou aplikovat barevné stínovky nebo rovnou klasické barvy. 

IMG_7001 ve velké velikosti

Rovnou jsme podobný postup zkusili s Inktense Crimson, a vytvořili jsme si tak dobrý základ pro mariňáka třeba z řad Blood Angels (nebo World Eaters, jak chcete). Tady jsme pozorovali, jak sytě rudá barva pomalu ustupuje detailům hran a vytváří tak lehké zvýraznění (highlight). Není to žádné terno, ale dá se na tom dál pracovat se světlejším odstínem červené. Někdy bílý primer na pár místech trochu barvil ustupující barvu do velmi světle červené, takový efekt však smaže případná další vrstva Inku. Výsledek je skutečně krásně rudý povrch, na kterém se dají provádět další úpravy. Je to alternativní postup v případě, kdy nechcete své miniatury rovnou primovat na červeno airbrushem nebo sprejem. 

Vyzkoušeli jsme rovnou další barvy a některé z nich nám poskytly výsledky, nad kterými se barvíř alespoň zamyslí nebo se nechá inspirovat k dalšímu postupu. K možnosti, barvit základní vrstvu inkem, přistupujeme spíše s otevřenou myslí. Výsledek dokáže posloužit jako taková kreativní vzpruha k další tvorbě.

Čeho jsme si všimli je fakt, že Inktensity zanechávají saténový, místy až lesklý, finiš. Na zbroji mariňáka to pravděpodobně nemusí vadit, u jiných miniatur to však nemusí být vždy žádoucí. Naštěstí jakákoli další slabší vrstva lesklost značně stáhne nebo úplně smaže. Třeba s takovou stínovou barvou to jde hned.

Inktensivní detaily

Inktense Yellow si ještě chvilku pomuchláme v ruce, protože nás napadlo její využití při tvorbě žáru. Shodou okolností na nás z police pokukovala busta Lilith z Diabla IV a nás napadlo, že by ta silná a výrazně žlutá vodička mohla krásně zatéct do záhybů majestátních rohů. 

Busta původně měla sloužit v vyzkoušení techniky SlapChop (proto ten bílý drybrush), ale tenhle experiment měl zkrátka přednost. Ačkoli se následující postup může zdát zbytečně složitý, rádi bychom sdělili celou cestu k výsledku:

  • Rohy jsme přetřeli černou barvou, následně jsme si připravili půdu jednou vrstvou (!!!) Yellow Flame, která bohatě stačila
  • Technikou drybrushe jsme pak nanesli Cadmium Red od AK, abychom položili základy postupného přechodu ze žlutého žáru přes oranžový
  • Samotná žlutá barva vedle oranžového drybrushe už nevypadala tak výrazně. Tak jsme do prohlubní zakáply Inktense Yellow. Díky tomu jsme žlutou krásně rozzářili a její tekutost nám pomůže vytvořit plynulejší přechody do dalších odstínů

71DD8072-79FA-4235-9709-2816F1F02DB4 ve velké velikosti

  • Teď jsme potřebovali postupně tu žlutou „přioranžovět“. K tomu nádherně pomohla Casandora Yellow od Citadel. Shade, který jde svým odstínem do oranžova
  • Pak jsme použili Life Red z řady Instant (taky Scale75), ať ty rohy na vyšších místech postupně zbarvíme do červena
  • Finální drybrush nejsvrchnějších částí hran rohů jsme vzali černou. Tím se nám celkový dojem žáru krásně zvýraznil

IMG_7102 ve velké velikosti

Tím jsme chtěli demonstrovat, jak se dá řada Inktensity využít pro různé doplňkové detaily. Možností je samozřejmě mnoho, my jen uvádíme jednu z nich. Možná bychom zdůraznili fakt, že objevování možností a hraní si s odstíny pro nás byla ta největší zábava na tom všem! Výsledek je pak taková ta třešnička na dortu.

Když bychom ve stručnosti měli řadu Inktensity popsat a vypíchnout její vlastnosti:

Vysoká pigmentace: velmi vysoká koncentrace pigmentu, což umožňuje dosáhnout sytých a živých barev už v prvních vrstvách. Díky tomu zajišťují také konzistentní barvu i při zředění.

Transparentnost: Navzdory své výraznosti si udržují průsvitnou povahu, takže různé odstíny mohou být na sebe krásně vrstveny, aby tvořily jemné přechody a zvýraznily detaily modelu.

Síla v detailu: Mají tekutou konzistenci, díky které se snadno dostanou do drobných detailů a rýh miniatur, a to usnadňuje zvýraznění textur, jako jsou švy, záhyby na oděvech, brnění nebo vyryté ornamenty. Hodí se tak skvěle pro tvoření speciálních efektů.

Uspokojivá škála barev: Nabízí pestrou paletu barev od tradičních inkoustových odstínů, jako jsou černá a hnědá, až po výrazné a syté tóny barev jako jsou modrá, zelená nebo červená.

Kompatibilita: Stále to jsou akrylová barvy, takže budou bez problému kooperovat s ostatními značkami akrylových barev. 

Na závěr přikládáme video, kde jsme Inktensity zkoušeli na multi-texturových podstavcích, abychom zjistili, jak moc velké je krytí různých barev. Doufáme, že vás článek inspiroval k další práci na modelech nebo alespoň k vyzkoušení nových barev. Děkujeme, že nás podporujete a přejeme vám co nejvíce radosti při barvení miniatur! 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz