Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Jak začít hrát Warhammer 40000 - průvodce pro začátečníky (edice 2024)


W40k-Blog ve velké velikosti

Warhammer 40000 (nebo také Warhammer 40K) je ikonická wargamingová hra zasazená do temné a dystopické budoucnosti plné epických bitev mezi různými frakcemi. Pro začátečníka může být tento svět plný figurek, pravidel a taktik trochu ohromující, ale s tímto jednoduchým průvodcem se můžete rychle dostat do hry a užívat si své první bitvy.

Miniatury obecně se v poslední době těší velké oblibě. Je to zkrátka jiný zážitek ze hry, když něco fyzicky držíte v ruce. A co teprve po tom, když si to můžete libovolně nabarvit dle své fantazie, nebo předlohy! Warhammer nabízí jak punc kreativního vyřádění se na miniaturách, tak i jistý duch sběratelství a komplexního taktického tažení. Hráč se v mezidobí může ponořit do příběhů dystopického univerza, jehož kontinuální děj pokračuje již několik dekád! Warhammer dobývá nejen herní stoly, ale i herní konzole - zejména díky titulům jako je Space Marine 2, Dawn of War série nebo Boltgun.

Kolem Warhammeru se za těch několik desetilití jeho existence vytvořila slušná celosvětová základna hráčů, modelářů a fanoušků série. Games Workshop proto založil i svůj "Warhammer Netflix" s názvem Warhammer+, kde vycházejí animované série vyprávějící příběhy různých frakcí, modelářské série s barvířskými tutoriály nebo si divák může zalistovat v digitálním archivů starých čísel magazínu White Dwarf

To zní všechno skvělé, ale i cesta dlouhá tisíce mil začíná prvním hodem kostkou. A tak se vrhněme na (často nebezpečnou) základní otázku:

Co je to Warhammer 40 000?

Warhammer 40K je wargamingová hra s miniaturami, ve které hráči vedou armády figurek, představujících vojáky, hrdiny a monstrózní jednotky, do taktických bitev. Hra je zasazena do dystopického světa 41. tisíciletí, kde o nadvládu bojují různé frakce, od lidské říše až po mimozemské rasy a temné démony. Vaším úkolem je vést svoji armádu a využít její potenciál k vítězství pomocí kostek.

Základní pojmy a herní mechaniky

Než začnete, je dobré se seznámit se základními pojmy a herními mechanikami:

  • Frakce: Každý hráč si vybere frakci, která bude reprezentovat jeho armádu. Frakce jsou rozmanité a každá má svůj unikátní styl boje společně se silnými i slabými stránkami (např. Space Marines, Orkové, Tyranidi nebo třeba Démoni).
  • Modely: Figurka (model) reprezentuje jednotku na bitevním poli. Modely jsou (v ideálním případě) pečlivě složené a nabarvené miniatury, které ale můžete přizpůsobit svým představám. Manuál na složení je vždy přibalený v bedně příslušné miniatury.
  • Body: Každý model a zbraň má svou hodnotu v bodech, která ovlivňuje sílu armády. Je to jako počet kreditů, za který můžete nakoupit různé jednotky a jejich vylepšení. Na začátku bitvy se hráči dohodnou na počtu bodů, aby obě armády byly vyvážené. Často tak můžete slyšet, že se bude hrát "na 1000 nebo 2000 bodů". Čím větší bodový limit, tím jsou hry zpravidla delší, ale zároveň zajímavější.
  • Pravidla: Hra se hraje na kola, kde hráči pohybují svými jednotkami, střílejí a bojují v blízkém souboji. Výsledky akcí jsou rozhodovány pomocí hodu kostkami.

maxresdefault-4 ve velké velikosti

Zdroj: Youtube - Midwinter Minis

Jak začít - První kroky

Jedním z prvních kroků může být výběr frakce a konkrétních miniatur. Každá frakce má svůj vlastní příběh, bojový styl a pravidla. Tady je několik příkladů:

  • Space Marines: Elitní vojáci lidstva, kteří jsou v boji poměrně všestranní. Jsou skvělou volbou pro začátečníky
  • Orkové: Zbrklá a brutální frakce, která sází na velké počty jednotek a devastující útoky
  • Tyranidi: Hordy mimozemských tvorů, které se zaměřují na boj zblízka a číselně převážit nepřítele
  • Necroni: Starověcí roboti s pokročilou technologií, kteří mají silnou obranu a devastující zbraně

Vyberte si frakci, která vás osloví jak vizuálně, tak příběhově. Nedoporučujeme přístup hledání na internetu "nejsilnější armády". Možná se doberete k nějakému výsledku, ale všechna pravidla i statistiky se jednou za čas mění. Proto doporučujeme vybírat podle pravidla "rule of cool", tedy skutečně vybírejte to, na co vás baví koukat!

Jakmile jste si vybrali svého favorita, vřele doporučujeme mrknout do sekce startovní sety pro Warhammer 40000, kde najdete bedny s názvem Combat Patrol pro každou frakci. Tyto bedny jsou již před-plánované malé armády miniatur, které svým složením tvoří skvělý synergický stavební kámen. Nově ve Warhammeru vychází stejnojmenný formát (Combat Patrol), kdy hráči hrají s miniaturami pouze a jenom z Combat Patrol beden. Nemusíte tak přemýšlet nad tím, zdali nepotřebujete ještě nějakou miniaturu dokoupit nebo jestli váš soupeř není moc silný. Armády z Combat Patrol by měly být mezi sebou více méně vyvážené.

hisgqjGSSTJ38ovh

Zdroj: Warhammer-community.com

Pro úplné začátečníky je ideální začít se startovní sadou (Introductory Set). Ta obsahuje několik modelů, základní pravidla a příslušenství, které potřebujete k hraní, ale i modelaření! Je to jednoduchý způsob, jak se dostat do hry bez velkých investic na začátku. Má ta však svá specifika:

  • Startovní set má jasně dané frakce, které hrají proti sobě (Space Marines vs Tyranids)
  • Miniatury jsou snadno sestavitelné (bez lepidla)
  • Box obsahuje kostky, herní metr a základní pravidla hry společně s pravidly pro jednotky
  • Šest základních barev a štětec pro základní nabarvení miniatur
  • Jsou to opravdu mini-armádičky, celý set je lazený spíše jako uchutnávka wargamingu. Je to však skvělý rozcestník pro ty, kteří ještě nevědí, jestli do toho chtějí skočit po hlavě

37444_60010199059-engwh40kintroductorystarterset2 ve velké velikosti

Introductory set vychází kolem 1300, ale jedná se o nejlepší start a ochutnávku wargamingu vůbec!

Další kapitolou jsou samotná pravidla, na kterých Warhammer stojí. Před první hrou se seznamte se základními pravidly, ať už skrze brožuru ve výše zmíněném setu nebo kompletní knihou pravidel - Core Book. Základní pravidla jsou často součástí startovacích sad, ale také jsou k dispozici zdarma na oficiálních stránkách Warhammeru! Core book je kompletní soubor základních pravidel se vším všudy společně s vysvětlením celého příběhového zázemí Warhammer 40k. Core Book tedy ve zkratce obsahuje:

  • Základní úvod do příběhu Warhammer 40000 (tvoří 1/3 celé knihy!)
  • Základní pravidla pro ovládání miniatur ve hře
  • Pravidla pro vedení příběhových kampaní
  • Několik herních scénářů
  • Galerie nabarvených miniatur
  • Doplňková pravidla pro různé situace ve hře

Každá frakce ve Warhammer 40k má svůj Codex, to je kniha specializující se detailně na danou armádu. Poskytuje a vysvětluje všechny statistiky, dovednosti a bonusy pro tu danou frakci. Obsahuje také spoustu příběhového textu a ilustrací vysvětlující mentalitu, kulturu a motivy dané frakce a jak vystupuje ve světě Warhammeru. Codex doporučujeme ke hraní dokonce více, než samotný Core Book, protože základní pravidla se dají dohledat v případě potřeby na internetu. Navíc co by to bylo za generála, kdyby pořádně neznal svoji vlastní armádu!

I v tomto případě se dá začít pomaloučku polehoučku a to obsáhlejší brožurou společně se dvěma miniaturami - Getting Started with Warhammer 40k. Tam se čtenář v rychlost seznámí s úplně veškerými aspekty Warhammeru ať už jde o hraní, modelaření nebo základní povědomí, o co v té galaxii vůbec běží.

IMG_3393 ve velké velikosti

Je to skvělý rybářský háček, díky kterému můžete natahat své přítele do Warhammeru a společně drtit armády svých soupeřů (nebo sebe navzájem).

Často se v této chvíli hráči setkávají s jistým stupněm informačního zahlcení. Proto pravidla ve svých hrách rozšiřujte postupně. Nejprve začněte úplnými základy (třeba těmi ke stažení z odkazu výše). Jak budete získávat zkušenosti a budete si více jisti, můžete zapojit další pravidla. Nakonec nic není napevno vytesáno do kamene, pokud si nebudete vědět, domluvte se se spoluhráčem. Hrajete hru, nejste u zkoušky! :-)

Jakmile máte armádu sestavenou, nabarvenou a zvládáte základní pravidla, je čas si zahrát první bitvu! Ale ještě jsme nezmínili jeden z nejdůležitějších aspektů celého Warhammeru. Jak se říká, to nejlepší nakonec.

Sestavení a barvení modelů

Jednou snad z nejikoničtějších (a nejlepších!) aktivit ve Warhammeru je sestavování a barvení samotných modelů. Po zakoupení sady musíte své modely sestavit (používá se lepidlo na plasty nebo klasický vteřiňák) a poté (ideálně) nabarvit. Barvení je skvělá kreativní činnost, která dává vašim jednotkám unikátní vzhled a do jisté míry může vyprávět i příběh vaší vlastní válečné kasty.

IMG_8096 ve velké velikosti

Způsobů barvení miniatur je mnoho. V tom také spočívá to kouzlo tvoření. Třeba přijdete na jednoduchou a efektivní metodu jak dělanou pro váš styl! 

Warhammer ve světě modelářství velice proslul, a to hlavně díky značce Citadel, která pro Games Workshop vyrábí barvy, štětce a všelijaké další pomocné modelářské náčiní.

Pro složení miniatury je zapotřebí kleštiček & lepidla. Ty se dají koupit zvlášť nebo jsou často zahrnuty v různých modelářských setech, ať už od Citadel nebo třeba od značky AK Interactive. Barev, štětců a jiných pomůcek je nepřeberné množství. Nenechte se tím zastrašit, ani příliš zlákat. Rozšiřujte svůj umělecký arzenál hezky krok za krokem.

Games Workshop se snaží myslet právě na začátečníky, a proto vydává barvicí sety, které jsou ideálním vstupem do hobby. Sety jsou k dipozici hned ve dvou variantách.

Série Paints + Tools je balíčkem 13 barev, základního štětce, kleštiček a tzv. zarovnávače plastu. Je to skvělá volba pro ty, kteří už doma nějaké miniatury mají a vše můžou rovnou vyzkoušet. Zároveň je třeba dodat, že sada Paints + Tools tvoří poměrně slušný start do barvení kterýchkoli miniatur díky univerzální paletě barev, kterou použijete třeba i na miniatury z různých deskových her (např. Nemesis, Gloomhaven nebo Dungeons & Dragons). 

Série Paint set je zaměřena více prakticky. Zpravidla přichází s malým množstvím miniatur (kolem 3 kusů), které jsou součástí balení. V krabici najdete základní štětec a šest základních barev odpovídajících barevnému schématu miniatur na krabici. Je to skvělý způsob, jak si zkusit modelářství, které je všudypřítomné napříč celým wargamingem.

Warhammer 40000 - Space Marines

Postupná evoluce miniatury Space Mariňáka z plastové mřížky až po finální výsledek

Obecně se doporučuje své miniatury ještě před barvením nastříkat základovou barvou (primer). Samozřejmě nikdo vám nebrání barvit přímo na plast (jde to), ale v určitě chvíli to začne drhnout a celé barvení se tím zbytečně ztěžuje. Barvy dobře nasedají na další barvu a proto doporučujeme sáhnout po bílém nebo černém primeru.

Nemusíte se však držet vyšlapaných cest. Existuje mnoho značek v různých cenových relacích a s mnoha originálními doplňky pro vaše miniatury. Je pouze na vás, kterým směrem se vydáte. V modelářství a barvení je limitem pouze vaše fantazie. Miniatury mohou být nabarveny jakkoli budete chtít, vůbec se nemusíte držet předlohy na krabici. Platí pravidlo, že čím zajímavější a neotřelejší miniatura je, tím lépe.

TIP: Chcete se inspirovat, jaké barvy vyzkoušet nebo zjistit, jak vypadají v praxi? Mrkněte na naše videa na FB nebo IG!  

Komunita a herní prostředí

Warhammer 40000 má obrovskou komunitu fanoušků po celém světě. U nás v Colours se specializujeme jak na Warhammer, tak na barvení miniatur obecně. Často se nás nově příchozí ptají, kde by si mohli Warhammer s někým zahrát. Určitě je to možné u nás na jednom z našich stolů a pokud jste z Plzně doporučujeme se zalogovat do plzeňské Wargamingové skupiny, kde se domlouvá drtivá většina her.

Pro jakékoli otázky ohledně hraní využijte náš messenger nebo email (obchod@coloursofwarriors.com)! Nebo můžete využít největší českou facebookovou stránku je Warhammer 40k CZ/SK.

Máme taky skvělou zkušenost s wargamingovou Discord skupinou v Plzni, tam se domlouvá drtivá většina her a jsou tam velmi nápomocní se vším okolo hraní i barvení! 

V případě domluvení mentora pro první hry Warhammer 40000 v Plzni nás také neváhejte kontaktovat, rádi zprostředkujeme kontakt!

 

Tohle je zkrátka plnotučné hobby

Warhammer 40000 nabízí nekonečné možnosti, jak si užít kreativní modelářství, taktické bitvy a pohlcující příběhy. Začátek může být trochu náročný, ale jakmile se ponoříte do pravidel a začnete objevovat svou armádu, hra vás zcela pohltí. Nezapomeňte, že nejdůležitější je zábava a postupný rozvoj vašich schopností, ať už jde o taktiku nebo barvení modelů. Konec konců jde o zábavu a relax, takže není kam spěchat.

U nás v Colours můžete navštívit naši paintzónu, kde si nově nakoupené bedny můžete rovnou sestavit a nabarvit. Máme k zapůjčení jak barvy, tak i potřebné nářadí. Mezitím, co vám miniatura bude schnout, tak v naší knihovničce je možné prolistovat staršími čísly magazínu White Dwarf nebo staršími Core booky a kodexy. Rádi u toho pomůžeme s jakýmikoli dotazy či barvícími tipy! 

Přejeme vám hodně úspěchů na bojišti 41. tisíciletí a snad na viděnou u nás v paintzóně!

top0046 ve velké velikosti


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz