Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Modelna - Kreativci a modeláři z Plzně

Modelna-blog

Nedávno jsme do našeho sortimentu zařadili univerzální modelářský materiál, který by klidně mohl reprezentovat samotnou esenci modelářství a jádro kreativního ducha. Jedná se v podstatě o hrubou surovinu, což je ale je jedna z nesilnějších stránek, protože z ní můžete vytvořit v podstatě cokoliv. Jsme moc rádi, že jsme těmto sympaťákům z Plzně mohli udělat prostor u nás v Colours, aby přispěli do modelářské světa svými nápady!

Protože se s kolegy z Modelny často vídáme v Colours, ať už jenom tak, nebo v rámci pořádaných akcí, rovnou jsme se zeptali, na historii celého jejich projektu. Jak k tomu došli? Co je u toho napadalo? A co plánují do budoucna? Vít Martin Matějka, jeden ze zakladatelů, nám na to rád odpověděl.

Jak vznikla Modelna.cz a co od ní čekat?

Modelna je malá firma, která se zabývá výrobou modelů a modelářských doplňků. Založili ji dva kamarádi z dětství, jejichž vášeň pro modelářství vzplanula hluboko v devadesátých letech v jednom malém příhraničním městečku. Když se po letech znovu potkali v Plzni zjistili, že se oba koníčku nejen stále věnují, ale oba se také potýkají se stejnými problémy.

V průběhu těch let se modelářství přece jen posunulo. Posunuly se ale i možnosti. Možnosti modelovat si své vlastní doplňky, tisknout si je, nebo vyřezávat laserem. Tak si začali vyrábět první doplňky, tisknout postavy ke svým modelům a shánět materiál na stavbu. 

Čím dál častěji se objevovala myšlenka, že to, na čem děláme by se mohlo líbit i jiným. Když pak padlo rozhodnutí, vytvořit si vlastní papírový model katedrály svatého Bartoloměje v Plzni, protože ta majestátní budova nebyla dosud hezky zpracovaná do modelu, nebylo už nad čím váhat. 

56796_bartlomej3

Tak vznikla naše modelářská dílna - Modelna.

Naše firma se zaměřuje také na stavební materiál pro modeláře a wargamery. V naší nabídce jsou polystyrenové desky ke stavbě konstrukcí a detailů, také tvrzený polystyren pro tvorbu dioramat a terénu. Také se věnujeme 3D tisku doplňků a figurek jak pro modeláře, tak pro wargammery.

Dalším naším cílem je příprava instruktážních videí a workshopů, abychom ukázali, jak s naším materiálem nakládat a rozšířili povědomí o bezbřehých možnostech modelařiny, která byla, je a bude naší vášní. 

Colours & Modelna

Už teď můžeme říct, že se nám poštěstilo udělat jeden workshop a video na práci s tzv. ModelFoam. Už když jsme nakukovali přes rameno, jak pod objektivem vzniká téměr v rámci pár minut moc pěkný kus terénu pro hráče klasických RPG her, byli jsme v úžasu! Z modelářské pěny se dá rychle a snadno vytvořit cokoli od popraskané kamenité podlahy, po zdivo, stěny, věže nebo celé hrady. Zastáváme názor, že v modelářství je limitem pouze fantazie (a do určité míry i dosud získané zkušenosti), u ModelFoamu to platí obzvlášť. 

O tom se mohli přesvědčit i účastníci workshopu, kteří si mohli pomocí vybraných surovin vytvořit vlastní středověkou chaloupku, ideální jako kulisa do wargamingu, nebo opět do scénických RPG her. Pevně doufáme, že podobný workshop realizujeme znovu, ale třeba tentokrát na výrobu něčeho dalšího!

Co nám Modelna nabízí

Krom už zmíněného papírového modelu katedrály svatého Bartoloměje, která tak zároveň tvoří i skvělou vstupenku do světa modelářství, u nás v Colours najdete i tzv. ModelFoam ve dvou variantách.

Deska označená jako ModelFoam 500 je ideální pro tvorbu textur. Díky své strukturální povaze umožňuje vytváření různých povrchových efektů a detailů. To zahrnuje texturování cihlových zdí, dřevěných povrchů, kamenů a dalších přírodních nebo umělých materiálů. Modeláři mohou s touto deskou snadno dosáhnout vysoké úrovně detailů a realismu ve svých modelech nebo dioramatech.

Na druhou stranu, ModelFoam deska označená jako 700 je určena pro pevnou základní konstrukci. Její vyšší pevnost a stabilita ji činí ideální volbou pro tvorbu základních tvarů a struktur, které budou později texturovány pomocí dalších technik. Tato deska poskytuje modelářům pevnou oporu a stabilitu, což je klíčové pro vytváření komplexních a odolných modelů. 

Modelna

Nakonec Modelna nabízí ještě polystyrenové desky ve formátu A4 a A5 o různé tloušťce. Polystyrenové desky jsou v modelářství skvělým materiálem pro tvorbu různých detailů, stavebních struktur a podstavců. Snadno se tvarují, řežou i brousí. Tento polystyren je stejný materiál, ze kterého jsou vyrobeny plastikové stavebnice letadel, techniky a dalších. Proto je možné kombinovat původní díly s těmi nově vyrobenými pomocí stejných technik a lepidel, které už modeláři dobře znají a používají. 

Jak zní hudba budoucnosti?

Do budoucna se pokusíme natočit další inspirativní videa o tvorbě jednoduchých doplňků do wargamingu nebo součásti jednotlivých budov. Nápadů je mnoho, proto počítáme i s tím, že časem vykrystalizují do dalšího workshopu! 

Snad neprozradíme žádné tajemství když řekneme, že Modelna už teď pracuje na nových modelech a vychytávkách pro modeláře. Jsme moc rádi za vzájemnou spolupráce a za to, že se u nás v Plzni najdou takoví nadšenci! Pořízením materiálu od Modelny tak podporujete jejich tvorbu a chod celé firmy. Doufáme, že se od nich brzy dočkáme dalších nápadů a vychytávek! 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz