Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Zamilovali jsme se do řady barev Artist od Scale75

Artist-blog

Už je to příliš dlouho co barvíte značkami Citadel, AK-Interactive nebo Vallejo a rádi byste zkusili něco nového? Tentokrát to chce ale trochu svěží vítr. Něco, s čím se zachází trochu jinak a zároveň to má objevitelský nádech. Přesně takhle jsme se cítili, když jsme poprvé vyzkoušeli barvy Artist od Scale75. To jsme ještě nevěděli, že na dlouhou dobu nebudeme používat nic jiného.

Často jsme na své miniatury používali naše prověřené stálice. Tu jsme sáhli po ověřené Mephiston Red od Citadel, tu zase po krásně výrazných AK barvičkách. O barvách Artist (které máme na stěně hned za pultem) jsme toho mnohé slyšeli a viděli. Řada Artist původně začala jako kampaň na Kickstarteru s moc pěknou prezentací. Nicméně do teď pro nás byly více méně neprobádaným územím. Vždycky jsme je brali je jako takovou vysokou metu v modelářství, kterou jednou pokoříme a začneme s nimi také barvit. Koneckonců jmenují se přeci "Artist" a to přeci musí naznačovat, že jsou potřeba už nějaké zkušenosti. S odstupem času můžeme říct, že to svým způsobem pravda je, ale stejně je škoda, že jsme k nim nepřičichli dříve

Vážení umělci a umělkyně, seznamte se

Pokud hledáte barvy, které posunou vaše tvoření na vyšší úroveň, Artist Acrylic Paints od Scale75 jsou rozhodně tou správnou volbou. Celá řada má aktuálně 66 matných barev + 6 fluorescenčních odstínů. Jsou k dostání samostatně, nebo v tematických setech. Hned z kraje bychom rádi vypíchli několik klíčových vlastností, díky nimž se odlišují od ostatních barev:

  • Kvalita & konzistence: Artist Acrylic Paints se vyznačují vysokou kvalitou pigmentů, což zajišťuje intenzivní a živé barvy s matným povrchem. Konzistence těchto barev je jemná a krémová, což umožňuje snadné a přesné nanášení. Barvy se velmi dobře míchají mezi sebou, obzvláště pokud používáte wet palette (vlhkou paletu). Sami jsme se o tom přesvědčili, když jsme natáčeli obě videa barvení fantasy bust (viz níže). Příjemným bonusem je skutečnost, že díky vysoké hustotě nemusíte vůbec barvu protřepávat.

 Artist barva

Zdroj: Scale Artist Kickstarter

  • Vynikající krycí schopnosti: Na krabičce mají tyto barvy přídomek "Smooth". Čekali jsme, že to budou barvy specializované na techniku Layeringu (vrstvení), takže nebudou mít takovou krycí sílu. Velký omyl. Právě jednou z hlavních předností těchto barev je jejich vynikající krycí schopnost. Obecně se těmto barvám také říká "Heavy Body Acrylics". Díky vysoké koncentraci pigmentů lze dosáhnout skvělého krytí už při první vrstvě, což nás příjemně překvapilo! Zde ale nabádáme k trpělivost a experimentování, protože právě kvůli vysoké hustotě není problém udělat silnou vrstvu, ale ne vždy je silná vrstva vyžadována. Barvy Artist jsou dělané tak, že si v průběhu budeme barvu ředit dle potřeby, hrát si s její krycí silou a následně vrstvit přes sebe. 

Artist Blend

Zdroj: Scale Artist Kickstarter

  • Flexibilita & všestrannost: Artist Acrylic Paints lze použít na různé techniky malování, včetně nanášení základové barvy, tónování (ideálně pomocí akrylového média), zvýrazňování a blendování přímo na miniatuře (ideálně za použití retardéru). Barvy dobře přilnou k různým povrchům, což z nich činí ideální volbu pro malování miniatur (plast, resin, kov), klasických pláten, nebo i textil. Barva se krásně chová na štětci, ale je samozřejmě ředitelná i do airbrushe. Pokud ve svém arzenálu máte více odstínů různých značek, Artistky s nimi nemají problém a dají se bez obav míchat mezi sebou.

 Artist set

Zdroj: Scale Artist Kickstarter

  • Balení & cena: Barvy jsou dodávány v elegantních 20ml kovových tubách se šroubovitým uzavíráním, podobně jako třeba olejové barvy od Abteilung. Je příjemným zjištěním, že plýtvání barvou bude minimální. Nicméně při dlouhodobém a intenzivním užívání by bylo dobré čas od času seškrábat zaschlou barvy ze závitů, rozhodně to ale není tak potřebná údržba, jako u barev Citadel. Každá lahvička obsahuje dostatek barvy pro mnoho projektů. Tady opět rádi zdůrazníme výhodu vlhkých palet, díky kterým využijete jakoukoli kapku vymáčknuté barvy na maximum. Ačkoli je cena barev obvykle vyšší, odmění se vám dlouhou životností za předpokladu, že s nimi zacházíte úsporně. Už jsme s nimi nabarvili několik desítek miniatur a nepřipadá nám, že barva byť jen trochu naznačovala úbytek jejích zásob.

 

Naše zkušenost

Artist Acrylic Paints jsou skvělou investicí pro každého umělce nebo modeláře, který hledá vysoce kvalitní a spolehlivé barvy. Právě tahle řada může být skvělou vstupní branou k barvám typu "Heavy Body", se kterými je zážitek z barvení odlišný, než při práci se značkami jako je třeba Vallejo. Rádi bychom ještě zdůraznili jejich skvělé vlastnosti v rámci layeringu. Ačkoli se to nemusí při nanesení barvy zdát, po zaschnutí vrstva hodně zprůhlední.

Při jemnější práci na detailech apelujeme na trpělivost! Spíše nanášet menší vrstvu a pak stupňovat intenzitu a sytost barvy další vrstvou s dostatečným odstupem, aby každá mohla hezky zaschnout. Artist barvy schnou poměrně rychle, ale stejně přistupujte k barvení s nimi jako ke klidném procesu. Rádi je označujeme jako "zenové barvy", protože při vynaložení trpělivosti, dostatečné všímavosti a pečlivosti vás Artist barvy odmění nejvíce.

Není to však nějaká velká revoluce v barvení miniatur. Stále to jsou "jen" akrylové barvy, ale jejich konzistence a vlastnosti poskytují trochu jiný zážitek při barvení miniatur. I zde se najdou "hříšníci", se kterými jsme trochu zápasili. Třeba žlutou (Primary Yellow) bychom určitě nepoužívali jako základní barvu, ale spíše jen jako nejsvrchnější vrstvu ve spolupráci (třeba) se zelenou, protože je opravdu velmi jemná. Hodila se nám spíše na finální tónování, než na plnohodnotnou vrstvu. Podobně bychom nespoléhali ani na bílou (Art White), než jako na podpůrnou nejsvrchnější "dobělovací" vrstvu. Nicméně dobře se nám osvědčila na techniku drybrushe v rámci techniky SlapChop.

Za dostatečné trpělivosti a počtu vrstev jde nabarvit všechno, ale taková zenová zkouška není vždy zapotřebí.

                            

Pozitiva

"Negativa"

  • Výrazné barvy s matným finišem
  • Dobře se míchají mezi sebou i s jinými značkami
  • Perfektně si rozumí s vlhkou paletou
  • Není třeba je před použitím protřepat
  • Perfektní na vrstvení
  • Silné krytí
  • Bílá a žlutá jsou opravdu jemné barvy (ale to je spíše detail)
  • Vyšší cena

 

 

 

Líbí? Zkuste je!

Výrazné a syté barvy s potenciálem pro detailní a jemnou práci. Párkrát jsme s nimi uspořádali workshop na "pokročilé techniky stínování" a barvíři je přijali s úsměvem. Je to zkrátka něco jiného, což může vnést svěží kreativní vítr do modelářské dílny. Přitom není třeba hned pořizovat všechny odstíny. Pro začátek stačí set se základními barvami, tam si šikovný barvíř vyzkouší jak syté a výrazné vrstvy, tak i mixování mezi sebou. Nebo třeba stačí vyzkoušet jen 3 barvy na aktuálně rozdělaném projektu a uvidíte, jak se vám s nimi bude pracovat.

Artist barvy jsou rozhodně něčím, co se musí vyzkoušet v praxi, třeba v naší paintzóně! Vyhradili jsme hned několik různých barev a odstínů na vyzkoušení. Některé zkušenosti zkrátka nejde plnohodnotně předat slovy, ale je dost pravděpodobné, že po vyzkoušení barev Artist, si jednu nebo dvě odnesete do svého barvířského arzenálu.

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz