Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Óda na radost - AK Texturové Pasty

AK pasty Blog

AK Interactive je mezi modeláři dobře známou značkou díky širokému sortimentu kvalitních barev a doplňků pro barvení a vytváření realistických efektů na modelech. Jejich texturové pasty jsou ideálním nástrojem pro tvorbu terénů, povrchových úprav a realistických efektů na diorámách či vozidlech. Na své si ale rozhodně přijdou i fantasy a sci-fi modeláři, protože se s nimi dělají i skvělé podstavce! 

Jak často čelíme dotazům ohledně texturových past, a co bychom doporučili, rozhodli jsme se napsat pár našich postřehů z praxe. Často totiž vidíme, že velmi populární jsou textury od Citadel, ale zároveň cítíme jistý "hlad" po něčem jiném. Myslíme si, že AK zrovna takový hlad dokáže královsky ukojit. Pojďme se blíže podívat co od nich můžeme čekat.

Píseň blátivé a zemité radosti

AK Interactive nabízí různé typy texturových past, od jemných až po hrubší varianty, které simulují rozličné typy povrchů. Pár našich super-stars:

  • Dry Ground (náš nejoblíbenější): Skvělá polo-hrubá textura simulující vyprahlou zeminu, ale bez prasklin. Vytvářejí lehce granulovitý povrch a po zaschnutí se dá nabarvit na jakýkoli způsob. Jakmile jsme ji použili na podstavec jedné z našich miniatur, okamžitě jsme viděli tu univerzálnost, kdy Dry Ground dokáže udělat skvělý základní povrch snad pro každou příležitost. Hned jsme ho proto využili pro lávovou krajinu

  • Desert Sand: Perfektní pro vytváření realistických pouštních scenérií, spíše jemnější povrch. Hraje prim v případě tvorby písčitých scenérií
  • Wet Mud a Dark Earth: Skvělé kombo pro ztvárnění bláta a vlhké tmavé zeminy. Mnoho fantasy / sci-fi temných světů má bažinaté či jinak blátivé biomy
  • Neutral Texture: Jedná se opravdu o pastu s neutrální barvou, kterou obyčejně nenecháte nenabarvenou. Vychází v několik variantách (třeba pro zeminu nebo pro hrubý terén). Pasta je po zatvrdnutí připravená na nabarvení či další úpravy. Je to typicky univerzální hmota v tom pravém slova smyslu. Dokážeme si představit, že vymodelujete terén, na který pak položíté další vrstvu vaší oblíbené textury. Také můžete vzít vše do vlastních rukou a na různých místech texturu nabarvit dle svého, třeba i za použití pigmentů. 

Jak už naše oblíbené příklady napověděly, každá z textur je předem připravena k použití pro určitý efekt prostředí a snadno se nanáší štětcem nebo špachtlí. To ocení zejména modeláři, kteří chtějí ušetřit čas při tvorbě realistických terénů. Aplikace je skutečně jednoduchá, někdy si připadáte, že je to jak mazání másla na chleba. Musíme navíc uznat, že ilustrační obrázky na dózách celkem věrohodně napovídají výsledný efekt. Takže vás nezradí!

Kdybychom měli ve stručnosti popsat hlavní pozitiva texturových past od AK, tak by to byly:

  • Realismus a detaily: Textury od AK Interactive mají skvělou schopnost zachytit jemné detaily. Například Snow Texture nádherně napodobuje vzhled čerstvě napadaného sněhu, zatímco Wet Ground vytváří realistický dojem vlhké půdy. Tyto pasty lze navíc kombinovat s dalšími pastami či pigmenty, čímž lze dosáhnout ještě detailnějších a přirozenějších efektů. Přesně tenhle efekt je hezky vidět na videu, kdy jsme kombinovali efekty sněhu.

  • Snadné použití a aplikace: Texturové pasty jsou vysoce uživatelsky přívětivé. Stačí je aplikovat přímo z balení a vytvářet texturu pomocí štětce nebo špachtle. Většina past je vodou ředitelná, což umožňuje snadné čištění nástrojů a případné úpravy. Pasty rychle schnou (samozřejmě záleží na tloušťce nanesené hmoty) a po zaschnutí poskytují pevný, odolný povrch, který je vhodný pro další vrstvy, jako jsou pigmenty nebo olejové barvy.

  • Všestrannost: Tyto pasty nejsou určeny jen pro dioramata, ale jsou také vynikající při vytváření realistických povrchových efektů na modelech vozidel, letadel či figurek. Například Mud Effects může být použit pro napodobení zaschlého bláta na podvozcích tanků nebo terénních vozidel. Takže takové Rhino nebo Dreadnought může mít "luxusně" zaneřáděné pláty a pásy. Pasty lze také kombinovat mezi sebou, což otevírá nesčetné možnosti pro modeláře, kteří hledají komplexní povrchové efekty.

 

  • Poměr cena/kvalita: Ve srovnání s jinými výrobci (hlavně tedy CItadel) nabízí AK Interactive velmi konkurenceschopné ceny, zejména s ohledem na kvalitu a množství texturových past v balení.  Největší rozdíl tady vnímáme zejména s texturami značky Citadel. Například v Armageddon Dust nalezne šťastný modelář 24ml texturové pasty, zatímco v Dry Ground najde 250ml! Je nám jasné, že obchody se různí v cenách těchto modelářských dobrot, ale zrovna v případě Dry Ground vyjde u nás 1kč na 1ml texturové pasty, což u Citadel rozhodně nemůžeme říct.

AK tuft kombo_1Texturové pasty si hodně rozumí mezi sebou, s tufty a pigmenty. Prostě radost s nimi pracovat!

Finální rozsudek

Texturové pasty od AK Interactive jsou vynikajícím nástrojem pro všechny modeláře, kteří chtějí své dioráma, vozidla nebo figurky povýšit na vyšší úroveň realismu. Další úroveň realismu čeká venku na ulici nebo v lese. Snadná aplikace, široká škála textur a kvalitní výsledky z nich dělají neocenitelný doplněk modelářské výbavy. Navíc za čtvrtkilový kyblík nedáte také jmění.

Ať už pracujete na pouštním tanku, sněhové krajině nebo zabláceném Dreadnoughtu, s těmito texturovými pastami dosáhnete skvělého výsledku. Navíc AK vychází vstříc wargamerům svoji novou řadou Wargame Terrain, která nabízí poněkud exotičtější barvy a efekty. 

Z nás je to skvělá varianta a příležitost pro ty, co chtějí zkusit něco jiného a po hlavě se vrhnout do modelářské texturové disciplíny!


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz