Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Two Thin Coats - Moudrost Duncana Rhodese v praxi

TTC BLOG

Byl ikonou, kterou většina barvířských matadorů zná z videí o barvení miniatur pod záštitou Games Workshop. Proslul svoji hláškou "two thin coats", kterou nás častoval snad v každém videu. V praxi to znamená, abychom na své miniatury nanášeli vždy dvě tenké vrstvy barvy pro dokonale jemný výsledek. Jak už to tak ale bývá, životní dráhy se často mění a větví. Nicméně každá změna je k něčemu dobrá, a ačkoli Duncan už není součástí týmu Games Workshop, začal svoji vášeň pro barvení miniatur předávat skrze svoji značku - Duncan Painting Academy.

Kdo je Duncan Rhodes?

Duncan Rhodes je velmi známý britský barvíř miniatur především svou prací pro Games Workshop a svým kanálem na Youtube Duncan Rhodes Painting Academy.

O malování a modelování se zajímal již od mladého věku a postupně začal vytvářet dioramata a malovat miniatury. Po vystudované univerzitě Birmingham, kde získal titul z historie, pracoval v mnoha zaměstnáních, například jako číšník nebo pak v zákaznickém servisu. I přesto všechno se nadále věnoval své vášni malování miniatur. Začal zveřejňovat výukové programy a naučná malířská videa na internetu, čímž si získal podporu v komunitě malířů miniatur.

V roce 2008 se Rhodes ucházel o práci v britské herní společnosti Games Workshop, která vyrábí miniaturní figurky a stolní hry. Byl přijat a stal se profesionálním malířem a designérem. Pracoval také na různých projektech pro řady Warhammer Fantasy Battles a Warhammer 40 000. Rychle se stal známým pro své zručné malování a smysl pro detail a byl jedním z hlavních malířů pro tým Games Workshop – Eavy Metal. Namaloval a navrhl spoustu ikonických modelů, například jako Marneus Calgar nebo Ghazghkull Thraka. V roce 2019 Rhodes opustil společnost Games Workshop a začal se věnovat jiným projektům. Jako důvod pro odchod ze společnosti uvedl, že chce trávit více času se svojí rodinou a pracovat na vlastních výukových programech malování miniatur.

V roce 2020 spustil na Youtube vlastní kanál jménem Duncan Rhodes Painting Academy s výukovými lekcemi. Kanál obsahuje návody na malování miniatur, které jsou vysvětlené krok za krokem a také spousta tipů a techniky pro malíře všech úrovní. Rhodes také prostřednictvím svých webových stránek nabízí online kurzy a workshopy malování. Duncan Rhodes Painting Academy se stala symbolem pro kvalitní výuku v oblasti barvení miniatur.

Zajímavost: Kromě malování a modelování je velmi vášnivým čtenářem a rád se věnuje historii.

 

Z teorie do praxe

Duncanova myšlenka „dvou tenkých vrstev“ je klíčem k dosažení hladkého a rovnoměrného povrchu bez zbytečného překrývání a předělávání různých detailů modelu. Princip metody dvou tenkých vrstev je naprosto jednoduchý, jde pouze o aplikaci dvou jemných vrstev barvy místo jedné silné.

Výhody této techniky jsou:

  • lepší krytí – mnohem lepší barevná sytost
  • zachování detailů – tenké vrstvy nezahlcují jemné detaily miniatur, a to je klíčové pro realistický a detailní vzhled
  • snížení rizika tvorby "brázd" – silná vrstva barvy může zanechat stopy po štětci, zatímco tenké vrstvy zajišťují hladký a rovnoměrný povrch

Řada Two Thin Coats, která vznikla ve spolupráci se společností Trans Atlantis Games a po kampani Kickstarter je dostupná ve specializovaných obchodech a online prodejnách ve světě. Byla speciálně navržena tak, aby podporovala myšlenku "dvou tenkých vrstev" a maximalizovala její výhody. 

Mezi nejlepší vlastnosti těchto barev patří:

  • vysoká pigmentace – barva dobře kryje i v tenkých vrstvách, což je ideální pro jemné detaily a složité povrchy
  • snadná aplikace – barvy mají skvělou konzistenci, takže se dobře roztírají a netvoří brázdy na povrchu modelu
  • rychlé schnutí – nemusí se dlouho čekat, než první vrstva zaschne a hned se nanese druhá, tím pádem to nezabere takového času a snižuje se riziko, že se barvy mezi jednotlivými vrstvami smíchají

Osobně s nimi máme výbornou zkušenost a to i s problematickými barvami jako je bílá a žlutá, se kterými se na modelu pracovalo skvěle! Na modelech Gangu Goliath z Necromundy jsme vyzkoušeli žlutou na černém podkladu a jenom jsme zírali, jak se s ní dělá dobře. Ačkoli stále na některých místech "prosvítal" černý primer, druhá vrstva to spolehlivě vyřešila (myšlenka "Two thin coats" potvrzena). Po dlouhé době bylo barvení žlutou celkem příjemná kratochvíle

Goliath1    Goliath2

Celá řada se skládá z několika metalických barev, washů, nových „brights“ (které jsou skvělé pro přidání posledního zvýraznění), obyčejných akrylovek a sadu glazur (které přidávají miniatuře „barevný filtr“).

Jsou ideální i pro použití airbrushem. Lahvičky jsou s kapátkem, které obsahují míchátka pro lepší míchání. Barvy také ladí s dalšími oblíbenými řadami jako jsou Citadel a Army Painter. Mohou je používat jak začátečníci, tak zkušení malíři miniatur.

 

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz